Teške staze

Teške staze obeležene crnom bojom i zovu se i crne staze. Namenjene su iskusnim skijašima koji poznaju svoje mogućnosti i znanje, kada je reč o ovom sportu. Nabrojaćemo neke od njih:

Bela reka II

Svrstava se u veoma teške staze i preporučuje se isključivo dobrim skijašima. Skijanje ovom stazom predstavlja nezaboravan užitak, kako zbog same staze, tako i zbog predivnog pogleda. Bela reka II se nastavlja na Belu Reku I kojom se stiže do samog Brzeća. Ukupna dužina obe staze je preko 3,5 km, a visinska razlika je skoro 900 m. Sa vrha se račva na tri prečice: jedna prema dnu Gvozdca, druga prema dnu Kneževskih bara i treća koja ide prema vrhu Struga.

*Video preuzet sa sajta infokop

Tip žičare Dužina Kapacitet Visinska razlika Trajanje vožnje
dvosed 1288 m 800 500 m 8.50 min

Gvozdac

Staza koja pripada kategoriji veoma teških ski staza i preporučuje se jedino sigurnim i iskusnim skijašima. Za ovu ski stazu kažu mnogi da je jedna od najstrmijih staza na planini, tako da budite na dodatnom oprezu zbog toga. Srednji deo je pogotovo strm i zahtevan, tako da njega prelaze samo oni najiskusniji skijaši. Do ove staze možete doći bilo kojom žičarom koja izlazi na vrh Mali karaman i onda možete prečicom sa Jarma, pa kroz šumu do Ledenica.

*Video preuzet sa sajta infokop

Tip žičare Dužina Kapacitet Visinska razlika Trajanje vožnje
šestosed 1234 m 2400 289 m 4.50 min

Ledenica

Staza je veoma teška. Poslednja trećina staze je zajednička sa Gvozdcem. Skijaši često dolaze do staze kroz šumu sa izlazne stanice Gvozdovac. Sa vrha Ledenica desno, posle blage uzbrdice se stiže do izlazne stanice Bele reke II, a ako se na polovini puta prema Beloj Reci II skrene desno stiže se prečicom do podnožja Kneževskih bara.

*Video preuzet sa sajta infokop

Tip žičare Dužina Kapacitet Visinska razlika Trajanje vožnje
ski lift 781 m 1188 267 m 4.00 min